Leuk hoor, al die koersen zoals de Omloop Het Nieuwsblad, Parijs-Nice en Tirreno-Adriatico, maar met Milaan-San Remo begint het wielerseizoen pas echt. Zaterdag 17 maart is het weer tijd voor La Primavera en wordt er gezocht naar een opvolger voor Michal Kwiatkowski. Wie slaat er op de Via Roma toe?

Geschiedenis
De allereerste editie vond in 1907 plaats en werd gewonnen door de Fransman Lucien Petit-Breton. Jarenlang was Milaan-San Remo de eerste wedstrijd in de wereldbeker. ‘La Primavera’, zoals de bijnaam luidt, werd zeven keer gewonnen door Eddy Merckx. Daarmee is de Belg recordhouder. Drie keer schreef een Nederlander de Italiaanse koers op zijn naam, waarvan Hennie Kuiper (1985) als laatste.

Eigenlijk zegt een blik op de recente erelijst al genoeg: alles is mogelijk in Milaan-San Remo. Topsprinters als Erik Zabel, Alessandro Petacchi, Mark Cavendish en Oscar Freire wonnen de koers, maar ook aanvallers als Paolo Bettini, Filippo Pozzato, Simon Gerrans en Michal Kwiatkowski schreven La Primavera op hun naam. De favoriet wint bij lange na niet altijd de koers, zeker niet in Milaan-San Remo. Dat maakt Milaan-San Remo tot één van de mooiste wedstrijden van het jaar.

Vorig jaar
Peter Sagan brak de koers in 2017 hoogstpersoonlijk open. Op de Poggio versnelde hij en kreeg de wereldkampioen Kwiatkowski en Julian Alaphilippe mee. Ze wisten het uitgedunde peloton voor te blijven, waarna het op een sprint uitdraaide. Sagan was uiteraard de gedoodverfde favoriet en ging de sprint van ver aan, maar Kwiatkowski verraste en versloeg de Slowaak met minimaal verschil. Alaphilippe maakte het podium compleet voor het aanstormende peloton waarvan Alexander Kristoff de sprint won.

Parcours
De 109e editie is niet heel anders dan alle voorgaande edities. De start is logischerwijs in Milaan en zakt in zuidwestelijke richting af naar San Remo. De Cipressa en Poggio vormen in de 291 kilometer lange klassieker de bekendste hindernissen en staan elk jaar wel garant voor een paar aanvalspogingen. Nadat de top van de Poggio is bereikt, volgt er een korte afdaling naar de Via Roma. Daar wordt tussen 16:46 en 17:27 uur de finish verwacht.

Favorieten
De lijst met favorieten is enorm, maar zoals eerder aangegeven: bijna nooit wint de topfavoriet. Wie herinnert zich nog de overwinningen van Matthew Goss en Gerald Ciolek? Peter Sagan en Fernando Gaviria waren de voorbije edities de topfavorieten, maar tot een overwinning kwam het voor beide klasbakken (nog) niet. Gaviria zal ook dit jaar niet winnen, want de Colombiaan brak in de Tirreno-Adriatico zijn hand. Quick-Step heeft met Julian Alaphilippe, Philippe Gilbert en Elia Viviani echter nog drie ijzers in het vuur.

Sagan is ook dit jaar de absolute topfavoriet. Na zijn seizoensstart in Australië nam hij wat tijd vrij om bij zijn gezin te zijn, waarna hij in Italië de Strade Bianche en Tirreno-Adriatico reed. Sagan werd drie keer tweede in de Tirreno, maar tot een overwinning kwam het niet. Gesteund door een sterke ploeg zijn zaterdag opnieuw alle ogen gericht op de Slowaak. Mocht het op een sprint uitkomen moet hij wel Arnaud Démare in de gaten houden, terwijl Michal Kwiatkowski (die een dag na de Tirreno direct de Poggio verkende) absoluut een aanval wil plaatsen. Sagan zal allert moeten zijn, anders wint er opnieuw geen topfavoriet.

Sterren volgens Procycling:
**** Peter Sagan
*** Michal Kwiatkowski, Arnaud Démare
** Greg Van Avermaet, Julian Alaphilippe, Alexander Kristoff, Elia Viviani
* André Greipel, Matteo Trentin, Sonny Colbrelli, Michael Matthews, Jasper Stuyven

TV
Eurosport heeft een contract met RCS getekend dat de meeste Italiaanse koers van 2017 tot en met 2020 exclusief bij Eurosport te zien zijn. Zaterdag is Milaan-San Remo dus opnieuw alleen op Eurosport te volge. Enkel de Waalse zender VTM heeft ook uitzendrechten.