Robert Gesink moest vorig jaar op 9 juli noodgedwongen een punt achter zijn seizoen zetten. Nadat de renner van LottoNL-Jumbo een dag daarvoor veel indruk maakte door als tweede te eindigen in de achtste etappe, kwam Gesink in de negende rit hard ten val en verliet hij de Tour in een ambulance. In Australië is hij opnieuw wielrenner.

Gesink is terug

Gesink droeg drie maanden een corset, het gevolg van een wervelbreuk. In oktober bouwde Gesink op richting het nieuwe seizoen en in de Tour Down Under rijdt hij zijn eerste echte wedstrijdkilometers in meer dan een half jaar tijd. In de openingsetappe van de Tour Down Under finishte Gesink als dertigste, woensdag trok hij de sprint aan en bolde hij als twintigste over de finishlijn. “De twintigste plaats is niet spectaculair, maar deze manier van fietsen geeft vertrouwen richting de komende dagen.”

Enrico Battaglin was door de ploegleiding aangewezen als kopman voor de etappe, maar de Italiaan zat niet mee in de uitgedunde groep. Gesink ging voor eigen kansen, trok de sprint van ver aan en eindigde dus als twintigste. “De rit was pittig en het was een eerste kleine test. Het is hier erg warm, maar toch voelde ik me goed”, zegt hij op de site van zijn ploeg. “Het wordt nog een stuk warmer, dus ik ben benieuwd hoe het gaat lopen.”

George Bennett

Gesink deelt het kopmanschap met George Bennett, die ook in de voorste groep finishte. “Ik zal zien hoe het gaat met mijn klassement. Ik heb nog niet kunnen testen hoe goed mijn vorm is, maar ik wil een van de komende dagen wel iets proberen”, aldus de Nieuw-Zeelander.